Vår mat

LiCa förskolor arbetar med hållbar utveckling på flera områden. De produkter som väljs ska vara så naturliga som möjligt, därför undviks i möjligaste mån tillsatser. När vi äter varierat äter vi hälsosamt, eftersom alla livsmedel innehåller olika mängder av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen.

Vi utgår från SMARTA val. S står för större andel vegetabilier på den serverande tallriken. M står för mindre utrymme för det lilla extra. Sötsaker serveras endast en gång i månaden, exempelvis vid samordning av barnens födelsedagar. A står för att andelen ekologiskt ökas genom att förskolan köper ekologisk mat och grönsaker. R står för rätt kött- och grönsaksval. T står för transportsnålt gäller mjölk och grönsaker.

En viktig upplysning är att barn och personal ALLTID ska fylla i en specialkostblankett samt lämna ett läkarintyg till köket/avdelningen, för att få specialkost!


Maten på förskolan BarnaSinnet, Skrindan, VillaLära och KlockarStugan  

På förskolan BarnaSinnet, Skrindan, VillaLära och Klockarstugan tillagas maten från grunden av Jenny och Åsa. Grundtanken är att laga husmanskost med variation. Till samtliga måltider serveras ”hemlagat”, exempelvis bröd till mellanmålen. Dessutom varierar lunchmatsedlarna så att ingen maträtt återkommer mer än tre gånger per termin. Maten inköps i så stor utsträckning som möjligt från lokala producenter och är till 70% ekologiskt.


Maten på Sunnersta Naturförskola, Swedenborgs förskola och LillTunas förskola

Maten levereras från det lokala företaget Helgessons catering, ett företag som i stor mån använder ekologiska och närproducerade råvaror. Titta gärna in på deras hemsida:
www.helgessons.se